زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
 

کفر بنی اسرائیل به تورات (قرآن)





عده‌ای از بنی اسرائیل عصر بعثت، به برخی از دستورات تورات کافر شدند، که این کفر درپی دارنده ذلت و خواری دنیایی آنها و عذاب شدید در قیامت است. همچنین موجب محرومیت از یاری الهی در قیامت می‌شود.


۱ - کفر به تورات




۱.۱ - کفر به برخی از دستورات


گروهی از بنی اسرائیل عصر بعثت، به برخی از دستورات تورات کفر ورزیدند.
واذ اخذنا میثـق بنی اسرءیل... «و (به یاد آورید) زمانی را که از بنی اسرائیل پیمان گرفتیم....» ثم انتم هـؤلاء تقتلون انفسکم وتخرجون فریقا... افتؤمنون ببعض الکتـب وتکفرون ببعض... «اما این شما هستید که یکدیگر را می‌ کشید و جمعی از خودتان را از سرزمینشان بیرون می‌ کنید و در این گناه و تجاوز، به یکدیگر کمک می‌ نمایید (و اینها همه نقض پیمانی است که با خدا بسته ‌اید) در حالی که اگر بعضی از آنها به صورت اسیران نزد شما آیند، فدیه می‌ دهید و آنان را آزاد می‌ سازید! با اینکه بیرون ساختن آنان بر شما حرام بود. آیا به بعضی از دستورات کتاب آسمانی ایمان می‌ آورید، و به بعضی کافر می‌ شوید؟! برای کسی از شما که این عمل (تبعیض در میان احکام و قوانین الهی) را انجام دهد، جز رسوایی در این جهان، چیزی نخواهد بود، و روز رستاخیز به شدیدترین عذابها گرفتار می‌ شوند. و خداوند از آنچه انجام می‌ دهید غافل نیست.» (مقصود از «الکتاب»، تورات است.)

۱.۱.۱ - تبعیض در احکام خدا


گفتیم قرآن مجید یهود را در برابر اعمال ضد و نقیض و تبعیضشان در میان احکام خدا شدیدا مورد سرزنش قرار داده و به اشد مجازات تهدید می‌ کند، به خصوص اینکه آنها احکام کوچکتر را عمل می‌ کردند، اما در برابر احکام مهمتر یعنی قانون تحریم ریختن خون یکدیگر و آواره ساختن هم مذهبان از خانه و دیارشان، مخالفت می‌ کردند. در حقیقت آنها تنها برای دستوراتی ارج و بها قائل بودند که از نظر زندگی دنیا به نفعشان بود، آنجا که منافعشان اقتضا می‌کرد خون یکدیگر را می‌ ریختند اما چون احتمال اسارت برای همگی وجود داشت به منظور نجات از اسارت احتمالی آینده از دادن فدیه برای آزاد ساختن اسیران مضایقه نداشتند.
اصولا عمل کردن به دستوراتی که به سود انسان است نشانه اطاعت از فرمان خدا محسوب نمی‌ شود، زیرا انگیزه آن فرمان خدا نبوده بلکه حفظ منافع شخصی بوده است، زمانی فرمانبردار از عاصی و گنهکار شناخته می‌ شود که عمل به دستوری بر خلاف منافع شخصی باشد، آنها که از چنین قانونی پیروی کنند، مؤمنان راستین هستند و آنها که تبعیض کنند سرکشان واقعی می‌ باشند، بنا بر این تبعیض در اجرای قوانین نشانه روح تمرد و احیانا عدم ایمان است.

۲ - کیفر کفر به تورات




۲.۱ - ذلت و خواری دنیایی


کفر بنی اسرائیل عصر بعثت به برخی دستورات تورات، درپی دارنده ذلت و خواری دنیایی آنها بود.
واذ اخذنا میثـق بنی اسرءیل... «و (به یاد آورید) زمانی را که از بنی اسرائیل پیمان گرفتیم....» ... افتؤمنون ببعض الکتـب وتکفرون ببعض فما جزاء من یفعل ذلک منکم الا خزی فی الحیوة الدنیا... «.... آیا به بعضی از دستورات کتاب آسمانی ایمان می‌ آورید، و به بعضی کافر می‌ شوید؟! برای کسی از شما که این عمل (تبعیض در میان احکام و قوانین الهی) را انجام دهد، جز رسوایی در این جهان، چیزی نخواهد بود، و روز رستاخیز به شدیدترین عذابها گرفتار می‌ شوند. و خداوند از آنچه انجام می‌ دهید غافل نیست.»

۲.۱.۱ - خواری و رسوایی


و همانطور که قرآن می‌ گوید: نتیجه این عمل، (تبعیض در احکام) رسوایی و ذلت و بدبختی است، ملتی که جز به جنبه ‌های مادی دین آن هم فقط از دریچه منافع شخصی و خصوصی، نمی‌ اندیشد دیر یا زود در چنگال ملتی قوی پنجه اسیر می‌ گردد، از اوج عزت به زیر می‌ آید و در جوامع انسانی رسوا می‌ گردد.
این از نظر دنیا و اما از نظر آخرت همانگونه که قرآن می‌ گوید شدیدترین مجازات در انتظار این گونه تبعیض گران است. البته این قانون مخصوص بنی اسرائیل نبوده برای همگان و برای ما مسلمانان امروز نیز ثابت است، و چه بسیارند تبعیض گران، و چه بدبخت و رسوایند این گروه؟!

۲.۲ - عذاب شدید آخروی


کفر بنی اسرائیل عصر بعثت به برخی دستورات تورات، درپی دارنده عذاب شدید در قیامت است.
واذ اخذنا میثـق بنی اسرءیل... «و (به یاد آورید) زمانی را که از بنی اسرائیل پیمان گرفتیم....» ... افتؤمنون ببعض الکتـب وتکفرون ببعض فما جزاء من یفعل ذلک منکم... ویوم القیـمة یردون الی اشد العذاب... «.... آیا به بعضی از دستورات کتاب آسمانی ایمان می‌ آورید، و به بعضی کافر می‌ شوید؟! برای کسی از شما که این عمل (تبعیض در میان احکام و قوانین الهی) را انجام دهد، جز رسوایی در این جهان، چیزی نخواهد بود، و روز رستاخیز به شدیدترین عذابها گرفتار می‌ شوند. و خداوند از آنچه انجام می‌ دهید غافل نیست.» ... فلایخفف عنهم العذاب... «.... از این رو عذاب آنها تخفیف داده نمی‌شود و کسی آنها را یاری نخواهد کرد.»

۲.۳ - محرومیت از یاری الهی


کفر بنی اسرائیل به برخی دستورات تورات، موجب محرومیت از یاری الهی در قیامت می‌شود.
واذ اخذنا میثـق بنی اسرءیل... «و (به یاد آورید) زمانی را که از بنی اسرائیل پیمان گرفتیم....» ... افتؤمنون ببعض الکتـب وتکفرون ببعض... و یوم القیـمة... «.... آیا به بعضی از دستورات کتاب آسمانی ایمان می‌ آورید، و به بعضی کافر می‌ شوید؟! برای کسی از شما که این عمل (تبعیض در میان احکام و قوانین الهی) را انجام دهد، جز رسوایی در این جهان، چیزی نخواهد بود، و روز رستاخیز به شدیدترین عذابها گرفتار می‌ شوند. و خداوند از آنچه انجام می‌ دهید غافل نیست.» ... ولا هم ینصرون. «.... و کسی آنها را یاری نخواهد کرد.»

۳ - پانویس


 
۱. ابن عاشور، تفسیر التحریر و التنویر، ج۱، ص۵۹۱.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۸۳.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۸۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۳۳۱.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۸۳.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۸۵.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۳۳۲.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۸۳.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۸۵.    
۱۰. بقره/سوره۲، آیه۸۶.    
۱۱. بقره/سوره۲، آیه۸۳.    
۱۲. بقره/سوره۲، آیه۸۵.    
۱۳. بقره/سوره۲، آیه۸۶.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۳۹۷، برگرفته از مقاله «کفر بنی اسرائیل به تورات».    


رده‌های این صفحه : بنی اسرائیل | تورات | کفر | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.